Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614


Hur det började

Mitt intresse för gammal omodern elektronik och kombinationen elektronik - mekanik har alltid varit stor. Tillsammans med mitt musikintresse, jag har varit gitarrist i ett par band, så blir det en mix som jag tror hör ihop hos fler av er.

 

Jag har alltid varit förtjust i gammal hemelektronik. Som barn lödade jag loss komponenter från söndriga radioapparater och samlade dem i små askar, sorterade efter utseende. Sedan blev det mer elektronik med "fritt valt arbete" i skolan. En kusin jag umgicks mycket med hade också musik och elektronikintresse. Vi åkte till Josty Kit i Göteborg och köpte komponenter som smågodis till våra små elektronikbyggen. Ett av de första projekten var att köpa en påhängsmikrofon till mammas akustiska gitarr, bygga fuzzbox-byggsatsen GU15 från Josty Kit och kopplade ihop det hela till familjens stereo. Vad det lät! Rörtekniken kom jag i kontakt med när jag renoverade mormors gamla rörradio att användas som gitarrförstärkare. Senare, när jag gick min gymnasieutbildning, byggde jag en egen helt rördrivna 5 watt klass A, gitarrförstärkare Alla elektronikprojekt blev inte lyckade men jag ser nu att alltihop tillsammans hjälper mig när jag idag bygger eller reparerar saker. Det kallas väl allmänt för erfarenhet. Någon sade att "erfarenhet kan man bara få om man har bra minne". Detta är naturligtvis sant. Jag har funderat vidare och tycker att det finns något mer intuitivt som är svårt att peka på, men ju mer man håller på med en sak desto mer undermedvetet känner man att man är på rätt eller fel väg. Ett undermedvetet minne? Ja nu skall jag inte bli för akademisk, vi går vidare till nästa stycke.

Intresset har på senare tid tagit mer fart. Det har jag sagt en gång tidigare, när dessa sidor enbart var hobbysidor under rubriken "Ove's Vintage Sound & Electronics. Många märkliga sammanträffanden har nu gjort att jag insett att det är detta jag skall syssla med i mitt lilla "vidsidanomföretag". Tidigare inriktning var ... alldeles för vid. Jag hade hoppats på storjobb för industrin med mätinsamlingssystem osv. Där är det dock hårdare konkurrens och fler företag med i leken. Att slå sig in med en offert som ensam egenföretagare vid sidan om en anställning är mycket svårt. Att däremot hjälpa musiker att "modda" och reparera deras rariteter ligger mycket närmare det jag en gång började med.

Under rubriken nyheter tar jag kort upp mina senaste uppdateringar och hänvisar till mina senaste projekt och modifieringar.

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...