Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614


Vad händer hos BinaTech ?

6 sep 2017

Har gjort mycket få jobb de sista tre åren. Mest för vänner och gamla kunder. Firman är avregistrerad ganska nyligen. Domänen Binatech.se är min och den kommer att finnas kvar. Denna hemsida kommer att finnas kvar tillsvidare.
Det är ofta väldigt roligt att få laga och fixa gamla förstärkare. De har ofta ett affektionsvärde och det finns inte många att lämna till som lagar sånt här.
Men för min del är det på en hobbynivå nu.
Jag nekar en del jobb, t.ex. moddade förstärkare som man vill ha återställda. Även en del annat. Men hör av er om ni vill ha råd och hjälp. Jag har kunskapen och verktygen och ett "pojkrum" för elektronik och musik.

4 okt 2014

Känner att hösten/vintern välkomnar mer jobb med förstärkare i min workshop i källaren. Blev riktigt inspirerad idag när jag felsökte på en Bogner Alchemist. Egentligen ett Line6 bygge. Måste säga att det är hög kvalitét på dessa kinesiskt byggda förstärkare.
Sedan är det ett spännande jobb med en Fender Super Reverb från -66 som är lite smårisig men som ju har sitt värde reparerad.
Så ni som jag har avböjt pga. tidsbrist nu i år, under våren och sommaren, hör av er igen.

13 maj 2014

Ojdå, ett år och lite till har gått sedan förra gången. Jag har många fritidsprojekt, bl.a. motorcyklar :-),  så BinaTech har fått tacka nej till lite jukeboxar och annat i periferin. Vill ju helst hålla på bara med gitarrförstärkare. Men så dök det upp ett jobb på en förstärkare till en Hammondorgel. Den håller jag på med nu. Ev. en Dynachord Eminent förstärkare senare i sommar eller höst. Någon frågar om IC kretsar till sin Ibanez TS9 mm. 
Så här finns att göra. Välkommen med era frågor och undringar. 

01 april 2013

Så var det åter vår igen. Ja, Binatech lever och har lagom med jobb. Det är första April idag så jag skall inte överdriva något men här finns tillräckligt med jobb för en vidsidanomfirma . Det roliga är att jag får många Marshall förstärkare att jobba med. Det har därför blivit lite av en nisch för Binatech. Fast andra förstärkare är inget problem. En del boutiqueförstärkare kommer också in. Hade tänkt lägga ut lite mer bilder och historier runt mina reparationer men tiden räcker dåligt till.
Vill bara med denna uppdatering tala om att Binatech lever och frodas och har lagom med jobb. Välkommen med era frågor och renoveringar eller rörbyten. 

17 april 2012

Sådär ja! Äntligen har jag uppgraderat denna sajt. Alltså, det mesta är "under huven" men det finns en del nya administratörs-finesser jag skall lära mig också. Denna sajt är gjord i något som heter Joomla och är nu uppe i version 2.5.4. Det kostar inget. Många hjälps åt att utveckla programvaran. Mallen/utseendet har jag däremot gjort själv med hjälp av en köpt programvara som heter Artisteer. Förhoppningsvis så skall den nya uppdaterade mallen fungera bra ihop med det nya Joomla.

21 mars 2012

Ja, snart är det vår och med den Fuzz mässa i Göteborg. Jag är absolut på plats. Jag har dock inget eget bord med prototyper som min "Pentacruncher" t.ex. Men jag kommer att vara där och suga i mig av alla andras inovationer.

För övrigt har det lagats ett gäng Hagström prylar och ett antal Marshall förstärkare. Det ramlar in många 6100 och det är roligt för det är en fin gitarrförstärkare med många ljudinställningsmöjligheter.
MIna uttalanden om "error by design" när det gäller nätdelen har jag ännu mer konstaterat vara väl befogade. Senaste exemplaret hade en oren spänning på endast 4 volt när den skall vara 5 volt. Ännu inga missar med kanalval men det är tur om det fungerar med så låga spänningar till MIDI enheten och omkopplings reläna för kanalval.
Jag har också konstaterat att matningen till 15 Volten som jag tidigare tappat av för att höja 5 Volten inte alltid fungerar likadant på alla exemplar. Jag har nu en ny metod när jag bygger om nätdelen, som är ännu bättre och ger ett säkrare resultat.
Metoden får bli min yrkeshemlighet ;-)

13 dec 2011

Nu finns det mer detaljer att läsa om Behringer VT250FX om ni tittar under Förstärkare & Moddar i menyn till vänster. Jag har redan gjort två modifieringar. En uppgradering med fetare elektrolytkondensatorer i nätdelen som ger mer dynamisk punsch. Sedan har jag utnyttjat de finesser som finns inbyggda i IC slutstegen och byggt till en "Clipping Indicator". Jag har alltså byggt in en krets som tänder en lysdiod en kort stund när förstärkaren klipper ljudet och effekten inte räcker till för helt rent ljud. Bra att ha koll på. En transistoriserad förstärkare klipper inte lika mjukt som en rörförstärkare, så man vill helst inte att det händer.
Vidare kan ni läsa en recension jag skrivit om förstärkaren på Harmony Central Jag kallar mig Radioman62.


24 nov 2011

En ny modd är gjord på en transistorkombi förstärkare. Den första transistorförstärkaren jag ägt och modden gjordes redan innan den hade hunnit vara 24 timmar hemma hos mig. Den är tänkt som en träningsförstärkare för mig i det nystartade bluesbandet så att min "husmaskin" får tjäna som högtalarlåda till alla kunders förstärkare jag behöver prova.
Det är, hör och häpna en lågprispjäs från Behringer, VT250FX. Men det är en steroförstärkare på 2x50 watt och den låter riktigt bra. Alldeles fantastiskt bra om man betänker priset på den. Jag kommer att lägga upp min modifiering så att den blir tillgänglig med bilder och prislapp via knappmenyn till vänster så småningom.

Behringer Virtual tube 2x50w

18 okt 2011

  • BinaTech har fått en uppfräschad ny mall till hemsidan. Snyggt va?
  • Det pågår också inspelningstester på före och efter ombyggnad av Hagströms 310 förstärkare. När jag hittat rätt metod och hur jag skall presentera det här så lär det komma fler ljudklipp.
  • BinaTechs ägare, grundare och allt i allo, alltså jag själv Ove Tegnér, har nu också gått och blivit medlem i ett Bluesband. Vi kallas King River Blues Band. Vi har precis börjat träna i ett garage i Stora Höga. Håll utkik! Om några månader lär vi försöka få till någon spelning för publik i kungälvstrakten.

 

01 jun 2011

Jag vill verkligen bjuda mina kunder på något extra så nu har jag lyckats får tag på ett antal original Vintage JRC4558 IC kretsar för modifiering av  Ibanez TS9 till TS808. OP'n MC4558  går också bra. Jag har även dem i lager. Du väljer.
Allting är ju subjektivt med sådana här modifieringar och jag avråder ibland folk som vill göra modifikationer på sin utrustning de hört om här och där men som jag vet bara är snack och liten nytta. Denna modifiering står jag dock för fullt ut. Har du "fel" OP förstärkare i din gamla, som nyare, TS9 så gör det stor skillnad att byta den. Till modifieringen hör också två motstånd i utgångsbuffert steget.

Välkommen

JRC4558, wow ulrimate TS9 modd

 

 

28 maj 2011

Har idag tillverkat ett gäng bandloopar till Dynacord Echocord ekona. Alla som lämnar in sina ekon på service hos mig får en fräsch ny bandloop monterad på köpet. Ja, bandet är inte nytt i egentlig bemärkelse. New Old Stock från -70 talet. Ett passande band från Sony är det i alla fall.

21 -22 maj 2011

Äntligen hade jag prioriterat för att gå på en kul mässa. Fuzz gitarrmässa på Eriksberg i Göteborg var en riktigt trevlig tillställning. Köpte en billig Strata kopia som jag skall ha att leka med. Hade ju bara en gibson sen tidigare. Lite annat smått och gott till bra priser blev också inköpt. Delade ut några av mina handskrivna visitkort. Nästa gång hoppas jag ha "ordentliga". Fast handskrivna visitkort uppskattades. "Wow, detta är ju Vintage".

april 2011

April är alldeles strax här så jag börjar redan nu...
Det gick över förväntan att sjösätta mina nya hemsidor med det helt nya sättet att presentera dem på. Det känns extra bra att ha gjort alltihop själv också. BinaTech är ju ett mångfasetterat enmansband ännu så länge.
Flera nygamla och några nya referensartilar är också upplagda. Titta gärna under rubriken "Senaste nytt" på huvudsidan.


Flera reparerade apparater varav några snart kommer upp som referens artiklar med bilder och, som vanligt, mina egna personliga beskrivningar av reparationerna.

 

 

mars 2011

BinaTech har investerat i nytt ljudkort för att kunna lägga upp efterfrågade ljudklipp på mina egna produkter. T.ex. skillnaden mellan en Hagström 310 i orginalskick och en som jag byggt om slutsteget på.

Det kommer in lite apparater då och då även om det inte syns så mycket på BinaTechs hemsidor. En besvärlig Wurlitzer jukebox förstärkare blev nyligen klar. Ett par Marshall 6100 står på tur och en Ibanez TS9 Tubescreamer som skall lagas och uppgraderas.
Det stora som kommer att hända innan sommaren är en ilandsättning av en helt ny site för BinaTech. De gamla sidorna kommer att läggas in i en ny miljö som använder MySQL databas och PHP script. Nämligen Joomla. Det skall bli roligt att sedan kunna lägga till nya funktioner och sedan lättare att byta utseende med mallar och plugins. Håll utkick här till våren.

 

oktober 2010

Det är lagom med kunder och jag hinner med att bygga ihop ytterligare en grammofonförförstärkare i min hobby verksamhet DIY Audio. Ett RIAA steg utan global motkoppling och endast två stegs förstärkning med FET transistorer 2sk170gr. Lärorikt och spännande vad andratons distortionen kan göra. Men det visste redan vi som är rörfreaks och vet vad en rörförstärkare gör med gitarrljudet.

februari 2010

Jag har inte legat på latsidan även om just mina företagssidor inte bjuder på så många nyheter. Mycket engagemang med egna D/A omvandlare till CD spelare. Bl.a. ett eget linesteg direkt efter DA omvandlaren, med rör! Kallas för CCD I/V amplifier. (Constant Current Draw current-to-volt amplifier).

När det gäller BinaTech ringer det en hel del människor som ofta bor långväga härifrån. Efter ett par samtal dyker de ganska ofta upp med det de vill ha lagat till slut. Det spär på mina aningar om att det finns få små företag som reparerar udda och kanske äldre elektronik.

Nu senast har det dock varit flera HiFi förstärkare. En helt ny som jag fick en trevlig bekantskap med En 2x50W Hifi förstärkare med KT88 rör. Den heter Xindak V30 och kommer från Kina, som så mycket annat nuförtiden.

Så de egntliga nyheterna är att jag också gärna tar emot era Hififörstärkare för service och reparation.

Det är roligt att göra själv eller hur? Jag har senaste tiden lagt upp alster under den nya underrubriken Artiklar. De flesta är "gör det själv" projekt. Ni hittar ganska mycket nostalgi under artikel-rubriken men det går ju bra idag när Vintage är högst eftertraktat inom orkestervärlden. Efter att ha suttit i löd-oset stor del av tonårstiden kom en period av mindre antal projekt med elektronik. Nu är jag dock tillbaka med förnyad kraft.

 

  • Phaser. Ytterligare en gammal artikel om ett DIY projekt från tidningen Popular Electronics 1979. Nästan lika gångbar idag som då. I alla fall enklare att bygga än en processorbaserad multi effekt.
  • Smoth Fuzz. En gammal artikel om ett DIY projekt från tidningen Popular Electronics 1979. Lika gångbar idag som då.
  • Binatech och min egna distortions effekt för i första hand gitarr. Bygget är hittills en prototyp men jag bjuder på kretsbeskrivning och schema i en ny artikel jag satt ihop om mina empiriska forskningsresultat. Läs gärna om Binatech PentaCruncher.

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...