Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614

Reparation av Xindak V30
En audiofil förstärkare från Kina

 


 

 

En av alla nya HiFi förstärkare från Kina

Det verkar som det kommer mer och mer kvalitetsprodukter från Kina. När det gäller rör och rörförstärkare så är de helt klart på frammarch. Denna förstärkare var tämligen ny när jag fick förfrågan om jag ville titta på den för den brummade på ena kanalen. Kan det vara jordfel, dålig komponent eller glappkontakt?
Det är trevligt att såna här fina pjäser letar sig fram till mig och mitt företag som ju i första hand vänder sig åt musiker med orkesterförstärkare, gitarrförstärkare och liknande.

 

Tekniska specifikationer

4 x KT88/6550 configured in Ultra-Linear mode

 • · Separate power regulators for preamp and power amp sections
 • · Hard wired and point to point soldered construction with minimum signal path
 • · Highest quality components throughout
 • · Xindak's proprietary volume control topology
 • · Full function remote control

Specifications

 • · Power Output: 50W*2
 • · THD: 0.3%
 • · Frequency Response: 10Hz-100KHz
 • · SNR: >89dB
 • · Input Sensitivity:380 mV
 • · Input Impedance: 100 Kohm
 • · Output Impedance: 4 ohm, 8 ohm
 • · Power Consumption: 300W
 • · Input Group: 3 groups
 • · Tube: 12AX7(ECC83)*2, 6N8P(6SN7)*2, KT88(6550)*4
 • · Net Weight: 24Kg
 • · Dimension: 430*360*220 MM (W*D*H)l

Manufacturer: Chengdu Xindak Electronic Co.,LTD. China.
http://www.xindak.com/en-us/default.asp

 

 

 


 

Reparationen

Efter att ha kopplat upp denna HiFi pjäs och lyssnat så kunde jag konstatera att den inte lät bra på vänster kanal och att den brummade därifrån. Jag plockade loss underplåten och ställde förstärkaren på ena kortsidan för att kunna komma åt att mäta. Den väger 26 kilo så man får vara försiktig. Eftersom jag inte hade någon servicemanual eller schema så tar det en stund extra att hitta och förstå. Detta är en förstärkare med fast justerad tomgångsström (bias) och det såg ut att vara en justering för varje slutrör. Det är ju bra så att man kan justera vartefter rörern åldras eller för att de inte är 100% matchade vid nyinköp. Man har också föredömligt monterat in ett katodmotstånd på 10 ohm till jord på varje KT88 rör. Det är då mycket enklare att justera tomgångsströmmen (bias) Man mäter helt enkelt spänningen över dem och 450mV motsvara då 45mA t.ex.

Alla rör glödde och det fanns 475 volt B+ där det skulle. Kunden hade redan testat med att skifta rören mellan kanalerna utan att felet följde med. När jag slutligen mätte över katodmotstånden så visade de mellan 320 och 450mV utom på ett av rören på vänster kanal. Där var det 26 volt! Jag stängde av förstärkare och kontrollerade detta motstånd som visade sig ha avbrott. Nytt motstånd och justering av alla tomgångsströmmar till 45 mA. Jag tyckte att förstärkaren stod väl kallt inställd innan men ville inte ändra för mycket innan jag fått uppgifter från Kina på vad de rekomenderar. Nedanstående FFT mätningar är med 45mA inställd Bias. Förstärkaren visar också väldigt lite udda övertoner så jag är säkerligen på rätt sida där.

 

 


 

 Effekt & FFT mätningar

Det är sällan jag får hålla i en sån här fin pjäs så jag tog chansen att lyssna och mäta lite på den. Något som jag sällan hinner med annars. Kanske är detta med lite mätningar och protokoll något som kunden vill ha på sin Hifi förstärkare när de lämat in den för rörbyte och bias inställning?

Jag har för dessa tester använt delar av min referensutrustning som är blygsam men mycket användbar i dessa sammanhang. Dessutom ett par oscilloskop bilder på hur förstärkaren klipper vid ganska exakt 50Watt. Graferna visar dels grundtonen, den stora piken på 1000Hz, och övertoner från programmet visual analyzer. Sedan några grafer och data från programmet Right Mark Audio Analyzer. En spik vid 2000 Hz är alltså andra övertonsdistortionen. Den är i harmoni med grundtonen så det låter inte lika illa som när man har udda övertoner. Sådan distortion är mer elak och upplevs som den typiska transistor distortionen som var vanlig i transistorns barndom och de första klass AB eller klass B förstärkarna. Så kallad övergångsdistortion ger sådana udda övertoner. Skarven där den ena transistorn eller röret tar över den andra halvperioden av ljudsignalen.

 

 


 

Som rörförstärkare har den väldigt låga distortionsnivåer för att vara ett pentod kopplat slutsteg på 2x50Watt. Att det är ultralinjärt kopplat på utgångstransformatorerna hjälper till. Det går också att klämma ur mycket mer effekt ur dessa rör men här har man alltså valt att låta rören leva lite längre.

Först några FFT grafer från Visual analyzer


1Watts uteffekt bägge kanalerna är tämligen lika med nästan bara K2 på ca. 0.1% (-60dB)

 

 

10 watts uteffekt och fler övertoner i THD spectrat. Ca 0.5% THD.

 


36watts uteffekt men fler övertoner men ändå endast ca. 1% THD.


 

På nedanstående skärmdumpar framgår det att förstärkaren är väldigt stabil och klipper riktigt snyggt vid effektgränsen. Här visas detta vid 52 respektive 55 watts uteffekt.

 


ca. 52watt

 


ca. 55 watt Snygg och symmetrisk klippning på bägge kanalerna.

 

 

Slutligen lite mätningar från Right Mark Audio Analyzer (RMAA)

 

Detta program har en uppsättning standardmätningar som många inom ljudbranchen numera använder sig av för att kunna jämföra sig med varandra. Här finns begränsningar eftersom detta inte är en köpt version, Man kan t.ex. inte få med större omfång på frekvensgången och andra mindre vanliga finesser. Jag tycker nog man får med ganska mycket ändå. Många entusiaster inom DIY Audio världen använder sig också av detta program.
Rapporten innehåller omdömen som "average" och "poor" om just denna förstärkare. Men misströsta inte. Rördrivna slutsteg är absolut inte kända för att ha de bästa uppmätta specifikationerna på pappret. Denna förstärkare har fina mätvärden jämfört med andra rörslutsteg och låter alldeles utomordentligt bra.


Se rapporten 

 


 

 

Epilog & omdöme

En trevlig bekantskap som enligt uppgift skall gå att få tag på för ca.15 000 kr. Det är lite pengar för detta fina bygge. Att ens försöka köpa några av komponenterna löst, som transformatorer och rör, från Kina skulle kosta mer.

Hur låter den då? Bra pondus och överlag mycket fint ljud. Vem vill inte ha en sådan här pjäs hemma i vardagsrummet? De bägge plåtarna som skyddar rören kan man skruva bort och köra "naket" så att säga. Förstärkaren blir då ännu snyggare och man ser hur rören glöder. Det gäller då att man kanske inte har små barn eller katter i huset som kan ställa till det.

Detta var en mycket trevlig bekantskap för mig och mitt företag som mest ser äldre orkesterutrustning.

 

 

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...