Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614

Reparation av VOX AC50
Gitarrförstärkare

 

Denna Gitarrförstärkares historia

Denna förstärkare spelade en bror till trummisen bas på i det första bandet jag spelade i på -80 talet. Han är äldre än mig och hade även spelat på samma stärkare på -70 talet. Sviter från flower power eran syns ju :-)
Efter diverse bytesaffärer kom den i min kusins ägo. (Han spelade förresten gitarr i samma band) Den har nu stått orörd i skaplig miljö i ca 15 år, minst, utan att spelas på. Det sista min kusin kommer ihåg var att den brummade av bara tusan.

Tekniska specifikationer

Modell AC50. Denna förstärkare hade serienummer 2303. två kanaler, en brilliant och en normal. Två ingångar till varje kanal. Splitter med 12AX7 och 2st EL34 som slutstegsrör. Fast Bias justering. Förstegen skall ha ett 12 AU7 (ECC82) rör och ett 12AX7 (ECC83) men detta exemplar hade bägge rören med det högre förstärkande röret ECC83 för att få mer förstärkning och överstyrning vid rock'n roll spelning.

 


 

Renovering och modifiering

Jag har fått till uppgift att återställa den i spelbart bra skick. Om det skall moddas eller inte får vi ta ställning till senare. Det sitter nu en brokig blandning av rör i den. Som ECC83 sitter ett EH, ett Ultron och två stycken Philips. Som slutrör sitter där nu Philips EL34.
Under de första dagarna 2008 har jag gjort rent med dammsugaren invändigt, det behövdes ..... :-) Sedan en rejäl okulärbesiktning som inte visade på något uppenbart tokigt så jag drog igång den försiktigt med min vridtransformator. Efter en del sprayande i pottar och motionerande av socklar till rör kan jag konstatera det samma som min kusin gjorde för 15 år sedan att det brummar ganska mycket. Pottarna är också slut flera av dem. Tonkontrollerna fungerar inte som de skall. Det pulsar, skrapar och distar på ett otrevligt vis. Förstärkaren fick dock gå ett par timmar så att allting fick läka och transformatorerna blev ljumna.

 


 

Tvivelaktig modifiering hittad  


Gamla eftertraktade senapskondensatorer

 


Lite dammig men helt OK

 

Det visade sig att en tidigare "förståsigpåare" hade gjort en härlig modd.... Vad sägs om 1 mohm motstånd som katodmotstånd på ena röret bland de två i slutsteget? Någon form av häftig dist kanske söktes , vad vet jag. Endast ena halvperioden av signalen slank igenom. Det lät inte vackert kan jag säga.

Det stora brumproblemet var en elektrolytkondensator. Jag bytte den sprayade potentiometrarna med svindyr spray och helt enkelt "spelade bort" all gammal skit. Det går att göra mer men både jag och min kusin tycker att detta är "fair enough for a full time player". Senaps kondensatorerna är naturligtvis kvar :-)

Förstärkaren låter bra. Vilka är annars era önskemål om modifieringar? En sån här gammal pjäs kanske man inte ens skall "skända" med för mycket moddar?
Annars jag en idé att seriekoppla bägge kanalernas försteg för krämigt distat ljud. Att man då tar ner signalen efter varje steg, men inte mer än att nästa steg får dista lite. Så fortsätter man igenom alla trioderna. Det är det konceptet jag använt på min egenkonstruerade effekt, som är under utveckling och test. BinaTech's Pentacruncher.

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...