Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614

 

Hembyggd Klass A 5watt rör

 

Hembyggd klass A 5 wattHemmabygge för inspektering och schemaritning

 

 Förstärkarens historia

Under tiden jag läste rörteknik i gymnasiet dissekerade jag mormors gamla rörradio, slaktade den helt enkelt för att spela gitarr på den.
Nätdelen från den radion blev sedan grunden för mitt första egna rörförstärkarbygge. En något kraftigare utgångstransformator införskaffades. Radion höll ett ECL86 som slutsteg och min konstruktion består av ett EL84 som slutsteg och en dubbeltriod ECC83 som försteg med tonkontroll emellan.. Egentligen borde jag haft en nättrafo med något mer ork. Å andra sidan bidrar den något sviktande anodspänningen, vid större effektuttag, till en viss trevlig komprimering och sustain.
Har inte använt den speciellt mycket men det är en bra träningsförstärkare eftersom den inte lämnar mer än ca. 5-6 watt uteffekt.
Det finns många liknande "single ended" förstäkare på nätet med scheman till. Ett ställe att börja titta om ni själva går i tankar på att bygga en egen rörförstärkare är Ax84.

 


 

Själva bygget

 

Nedan syns den delen där nätdelen sitter. Alla delar är orginaldelarna som satt i Grundig radion som min mormor donerade. Jag har fortfarande kvar selen likriktaren. Ni som är insata vet att man borde byta den. De har en benägenhet att gå sönder vid sån här hög ålder och det blir då en otrevlig luktbomb av det hela. Även om detta är fastmonterat direkt i spånskivelådan utan metallchassi så är det inget farligt bygge. Inga delar går varma mer än rören som sitter på ett etsat kretskort med socklar.

Jag har behållt detta bygge så här av ren nostalgi. Förhopningsvis visar det utvecklingen från entusiastisk tonårspojke till vuxen man på snart 50 år.

 

Mormors-radions donerade nätdel. Notera den fräcka selen likriktaren.

 


Fler bilder 

 


Bakifrån

  


Framifrån med fronten påskruvad. Snygg va ? ;-)

 Nästan som en mini Marshall.


 

Tekniska specifikationer

Konstruktionen blev en blandning från skolböcker, gamla scheman över förstärkare och eget funderande tillsammans med rörkarakteristikstabeller. Försteget är ett ECC83 med tonkontroll mellan trioderna. Slutsteget är ett EL 84 i klass A, helt utan motkoppling för högsta förstärkning. Inga ovanliga lösningar för övrigt.
Förstärkaren är byggd på PCB och monterad i en spånskivelåda á la mini Marshall. Tänkte en gång klä den i vinyl men det blev inte så och vinylen slängdes i en flytt. Förstärkaren är beroende av yttre högtalare. Jag har mina funderingar på att bygga en annan kombilåda och stoppa in något av de nytillverkade Vintage element som börjar tillverkas överallt. Än så länge inte någon hög prioritet.

Här är ett nyligen uppdaterat schema. Jag har tweakat lite från orginalet. Bl.a. hade jag blocking distorsion. Fick bort det med mindre kopplingskondingar mellan stegen. Läs gärna artikeln på Aikenamps förträffliga sidor om blocking distortion.
Dioden som matar försteget har uppgiften att spärra nätdels-saggen från slutsteget vid pådrag. Första stegets anodspänning håller sig uppe bättre på så sätt. Att nätdelen pumpar och inte orkar med riktigt på slutsteget är bara av godo. En variant av kompressor på köpet.

 

    


Klicka för större bild

 

Vad har ni för erfarenheter och eventuellt egna byggen ?

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...