Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614

Hagström 310
Rörförstärkare med tremolo


Denna förstärkares historia

Bytte till mig den som ett nerkört vrak i utbyte mot en defekt Sony U-matic video från en Calle i Floda. Calle och jag hade tidigare gjort lite bytesaffärer via Ibazar på nätet. Han visste inte så mycket om den mer än att slutröret troligtvis var kass. Högtalaren var i alla fall fullständigt slut. Någon hade vid flera tillfällen försökt limma ihop membranet här och var. Jag tog mått, nummer och namn och slängde den helt enkelt. Det var en Sinus 10". Kanske var det fler fel ? Utanpå var/är den i ett ganska slitet skick också.
Den fick i alla fall stå i drygt två år innan jag fick inspiration att i alla fall kolla upp vad som krävdes för att få liv i den, se nedan.

Tekniska specifikationer

Det finns andra entusiaster som har ägnat sig åt denna förstärkare och jag länkar till fyllig information, snarare än att stjäla och skriva om alltihop på denna sida. Här kan du vila ögonen på både schema och fina bilder på 310'an. Den bästa sidan på nätet när det gäller denna förstärkare.
Ha gärna scheman tillhands om du vill jämföra med min lite mer grövre modifiering nedan.


Renovering och modifiering

(Priser längst ner på denna sida)

Som vanligt med sådana här gamla lik motionerade jag rörsocklar och sprayade potentiometrar och fick faktiskt liv i pjäsen. Det lät lite och tunt och svagt så jag gick rätt på Sixtens modifieringar för att dels byta ut vitala komponenter och sedan få en förstärkare som mer passade för gitarr. Kanske var förstärkaren OK efter det ?
Det visade sig tillslut att jag inte fick ut mer än 0,15 watt i effekt innan klippning inträdde. Jag mätte mig fram till en felaktig utgångstransformator men misstänkte att också slutröret, ECLL800, inte var friskt. Det ville helt enkelt inte dra någon ström. Efter att i denna vevan hittat det trevliga forumet "planket" (lades ner december 2007. Nu håller de flesta rävar till på ljudbojen) beställde jag en ny utgångstransformator via Sixten som har firman EDGAR Audio Jag hade nu bestämt mig för att bygga ett nytt slutsteg. Även om jag skulle få lite liv i grejorna efter transformatorbytet så är röret ECLL800 inte längre i produktion och väldigt dyrt. Jag hade tänkt mig en ordentlig gitarrfasvändarsplitter med förstärkning och pentoder som nätransformatorn skulle orka med. Eftersom jag har både nya och begagnade ECL86 liggande så blev valet lätt.
Mycket riktigt så fick jag bekräftat att orginalröret ECLL800 var svagt när jag provade med den nya utgångstransformatorn, en Hammond 125E förresten. Nu fick jag ut 1,6 watt i effekt ... Hagström har stämplat in 10 watt i fronten. Denna förstärkare kan dock aldrig ge mer än 8,5 watt som schemat är med ett ECLL800 och någorlunda rent ljud. Exakt samma kopplingsschema och kringkomponenter som i 310:an förekommer faktiskt i min fina rörbok "Electronic tube handbook vol. 1" - Publishers de muiderkring NV Bussum Netherlands 12th edition july 1966.

 

310 slutsteg under utveckling
Test av splitter innan utgångstransformatorn hade kommit

 


 

Förstärkarmodifieringen

Min tänkta konstruktion och uttag av effekt gör att nättransformatorns högspänningslindning kommer att vara något överlastad, vilket gör att jag får dimensionera för en lägre anodspänning. En smärre ändring av RC -filtret i nätdelen syns inte på schemat nedan. Sixten har två RC länkar med motstånd på 330 ohm vardera. Jag har gjort min koppling likadan men har motstånd på 150 respektive 165ohm. Schemat visar komponenter från 310:an där de kopplas på det nya slutsteget. Jämför gärna med orginalscheman från Sixtens artikel. Effektuttaget är nu ca. 9,5 watt när klippning börjar syns på oscilloskåpet. Maxuttaget för 2 stycken ECL86 i klass AB med katodkopplad autobias är 10 watt enligt rördatatabeller. Det skulle gå att få ut 2 - 3 watt till i klass B med fixerad bias men det vill jag inte ha eftersom jag eftersöker den runda mjuka distorsionen som kommer tidigt. Detta blir lite av en VOX klon.

310 nytt slutsteg
Klicka på schemat för större bild

På schemat är en switch för i eller urkoppling av katodavkopplingskondensatorn inritat. Här har jag ännu inte bestämt mig. Med kondensatorn bortkopplad blir tonen ännu varmare med något mindre förstärkning. Det lutar åt icke avkopplat katodmotstånd. Förstärkning är det förresten riktigt mycket av, nästan för mycket. Jag har lagt en trimpotentiometer efter högpassfiltret från 310:an och ställt den på ca. hälften. Ändå distar förstärkaren så det ylar rejält vid halv volym. Här finns alla resurser för slutstegdistorsion av bästa slag. Jag har heller inga som helst tendenser till blockeringsdistorsion som Aiken så väl behandlar i en av alla hans välskrivna artiklar. Jag har erfarenhet av förstärkare som släpper brakskitar i stället för harmonisk distorsion men aldrig tidigare förstått varför. Fick problem med detta på mitt första rörförstärkarbygge, en 5watts EL84 SE förstärkare som det står att läsa om på annat ställe på denna sajt.
Högtalaren då ? Jodå jag fick tag på en 10" Sinus via radiohistoriska museet i Göteborg för 60 kronor, den sista de hade kvar. Typnumret var dock inte samma och jag har inte hunnit testa den med det nya slutsteget ännu. Den har en ljus karaktär med mycket diskant. Inte någon perfekt gitarrhögtalare alltså. Hittills är omdömena efter min Guyatones 12" högtalare som jag lånat under tiden.
Uppdaterat 16/9 2007: Köpte tillslut en Jensen Vintage Ceramic C10Q. Härligt ljud blev det med den också.

 

Tremolokretsen

Det finns scheman på nätet som har tremolokretsar som är mycket lika den i Hagströms 310. Här är ett exemel, en gammal Gibsonförstärkare, GA 20t. De flesta använder sig dock av en metod där man varierar biasen på slutsteget med tremolo oscillatorn. För min del känns det inte så bra. Då dras jag hellre med det fyra eller, som i Gibsons fall, femfaldiga högpassfiltret efter oscillatorn. Prova inte att koppla förbi det. Det gjorde jag och fick en gammal fiskebåt ! Högtalaren pumpar i takt med oscillatorn och det vill man ju inte ha ( säkert inte bra för högtalaren heller ). Det är ju de högre frekvenserna som man vill modulera. För att få plats att göra ovanstående ombyggnad av slutsteget så gjorde jag en ny sådan RC kedja med små kondensatorer och motstånd till en liten sockerbit med en trimpot som avslutning, för fast justering av mastervolym. Detta syns på ena bilden nedan.

 


"Eltejp sockerbiten" i mitten innehåller RC nätet efter tremolon och en master potentiometer.


När det gäller hastigheten på tremolot så tycker jag den är rätt bra. Spelar Stones "Fade away" utan att potten hamnar i något ändläge. Däremot när det gäller djupet på moduleringen så är det alldeles för mycket. Om ni tittar på schemat på Gibsoförstärkaren GA20t så ser ni att man där justerar djupet med anodmotståndet. Detta motsvaras av R17 på Hagström 310 schemat . Jag har ännu inte tänkt att borra upp baksidan på förstärkaren för en massa modifieringar med pottar och switchar så jag har i stället testat mig fram till ett motstånd på 150k som en kompromiss så länge. Jag fick då en lagom djup moduleringen. Hastigheten blev också något långsammare.

 


 

Slutsteget ombyggt och klart

Det visade sig att de befintliga ECC83 -orna, två gamla Mullard, inte var helt friska. De är nu utbytta mot ett par bättre begagnade Telefunken. Mmm.. ljuvligt. ECL86 -orna är helt nya Electro Harmonixonix ? Jag har ett par NOS Siemens liggande. Kanske dåtidens rolls royce rör låter ännu bättre?

 


Ny UT. till vänster och ett ECL86 som är låghalt (sockel underifrån, "man tager vad man haver") tillsammans med sin partner i orginalsockeln.

 

På begäran har jag nu en prislista på moddar för denna förstärkare. Priser på allmän renovering får tas fall till fall efter eventuell felsökning som kostar 500kr inkl. moms. Avgift som dras bort från slutsumman när jag vet vad allt kommer att kosta.

Nytt pris för slutstegsmodden och erbjudande med Telefunken rör, i mån av tillgång fr.o.m. mars 2011:

Modifiering av slutsteg inklusive två slutstegsrör enligt ovan förutom att den byggs med ECL82 rör, New old stock Telefunken !!! Dessa rör tillverkas inte längre. Förstärkaren kan dock repareras senare eftersom det fortfarande finns nytillverkade ECL82, fast alltså inga Telefunken.... Priset är 2000kr inkl.moms

Detta pris gäller alltså endast ombyggnad av slutsteget med de komponenter som behövs. Inga transformatorbyten eller andra större reparationer av delar eller felaktigheter funna under tiden ingår. Jag brukar dock alltid byta kopplingskondensatorerna i signalvägarna eftersom de ofta läcker vilket yttrar sig som sprak och fräs, speciellt när man vrider på volympottarna. Något extra brukar jag alltså oftast bjuda på :-)

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...