Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614

Ampeg VT-22 100w combo

En översyn och reparation


länkad bild från annan site. När förstärkaren är lagad skall jag ordna en bild på exet jag lagat.

Detta är min kusins förstärkare som han köpte i sin ungdom i slutet av -70 talet. Den är USA köpt så någon har monterat en extra 220 till 100V transformator i den. Dessa förstärkare är riktigt tunga från början. Detta exemplar är extra tungt...

Service

Slutstegsrören har blivit bytta en gång och förstärkaren har inte gått alltför många timmar efter det. Det jag märkte nu var att det puttrade och fräste i bakgrunden och man kunde anta att flera av förförstärkarrören var dåliga. Efter uppmätning med min rörtestare var det bara att kosntatera att de var på sluttampen eller mätte väldigt ojämnt, allihop. Denna förstärkare har en aktiv tonkontroll med valbara frekvenser i mellanregistret där hjärtat är en trippeltriod med namnet 6K11. Detta rör är svårt att få tag på och skall man bygga om denna del behöver man två rör av modernare snitt, som får monteras på egna hållare vid sidan om. Jag var i begrepp att göra denna modd när min kusin flaggade för att han trodde han hade reservrör från -80 talet. Den förre reparatören Urmas Plunt på Gothenburg sound hade varit förutseende att skaffa hem reservrör medans de fanns att köpa.

 

Master volym modd

Just detta exemplar har en gång blivit modifierat med mastervolym. Mastervoymen gör att man kan få en aning mer förstegsdistortion utan att spela med slutsteget på fullt skaft. Bättre än ingenting men inte fullt ut vad man är van vid på förstärkare med Mastervolym. Nu var denna volympot utsliten så den blev bytt tillsammans med ett antal kritiska kondensatorer i signalvägarna. Slutresultatet blev att man kan skruva på mastervoymen utan att det sprakar och fräser som tidigare.

 

Det återstår att felsöka reverbenheten också. Den är sönder och det verkar inte vara själva fjädertanken. Denna förstärkare fick två nya 12" högeffektiva RCA element inmonterade på -80 talet. Ett är tyvär sönder nu men trots det spelar denna förstärkare riktigt högt. Väldigt effektstarkt.

Jag behöver plats i verkstaden i källaren så denna pjäs måste snart bli klar. Arbete pågår.

 

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...