Get Adobe Flash player
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /customers/6/6/5/binatech.se/httpd.www/templates/binatech_3_0/functions.php on line 614

Renovering av Dynacord
Echocord Super S62a
Bandeko

 

Nyrenoverat och i drift 2000-11-20

 

Detta bandekos historia

Detta bandeko köpte jag av en arbetskamrat och dansbandsmusiker 1984 för 800 kr. Jag höjde budet tills han gav med sig. Det var ganska mycket pengar då också. Å andra sidan gick det inte att få tag på ett bandeko till överkomligt pris vid denna tid. Analoga ekon utan band (kort eko och reverb) kostade t.ex. omkring 2000 kr och riktiga bandekon åtskilliga tusenlappar. Kompisen hade i sin tur köpt ekot begagnat. Den förste köparen hade definitivt köpt det på Fritiofs musik i Uddevalla, se ettiketten på fronten. Jag har aktivt försökt sälja det för 500 kr under hela första delen av -90 talet utan framgång. Som tur var så nappade ingen och jag är fortfarande ägare till denna pjäs. Den är just nu inte till salu längre ... På Ebay går de för 2 -3000 kr.

På bilderna ser ni min pärla efter renoveringen överst och ovanifrån och framifrån innan renovering längre ner på denna sida. Tyvärr har det varit obrukad sedan flera år tillbaka. Jag använde det ofta sedan jag köpte det fram till 1986, därefter sporadiskt. 1994 blev jag pappa för första gången, sedan är ingenting sig likt. Ekot åkte i golvet pga. en liten kille. Då gick en av rattarna i småsmulor. Guldbrickorna på desamma var försvunna sedan länge.

Rör bestyckning:
Frekvens återgivning:
2 mic ingångar:
2 instrument ingångar:
1 ingång för elektroniskt instrument:
Utsignal till förstärkare:
5 + 1 tonhuvud:
Tape speeds:
Echo duration
 5 x ECC83, ECC82, EM84 (alla från Telefunken på min maskin)
20 - 16000 Hz
1,7mV / 200 Ohm
18 mV / 1 Mohm
400-1000 mV /100Kohm
0,5-1,0 V / 50 Kohm och 10-50 mV / 50 Kohm
3 inspelning, 2 avspelning och ett raderhuvud.
22 och 44 cm/sek. bandängd 51 cm.
0,1-3 sek.

 

Uppdaterat 20:e nov. 2000
Jag har nu gjort en mindre renovering och ekot är nu i gång och fungerar perfekt ! Tack vare en ny kompis, Greg Schlachter från Kanada, som har köpt en Echocord av samma modell. Han har inspirerat mig mig att prioritera upp denna gamla pjäs. Läs vidare.


 

Tekniska specifikationer

Me de tre knapparna som man väljer inspelningshuvud med, är det möjligt att få eko med "galloppeffekt", något som jag inte hittat på de nya digitala ekona. Det som gitarristen vill ha, distorsion, går också att få om man använder ekot som förförstärkare innan gitarrförstärakaren. Ekot är helt och hållet rörbestyckat.

Jag är väldigt glad att ha fått scannade kopior på manualen från Greg som tack för teknisk assistans i utbyte. Jag tackar Greg för det här och på den engelska sidan om detta eko.

Några av specifikationerna från manualen:

Vidare så har jag mätt upp tonhuvudenas specifikationer som ni alla kan ha nytta av. Jag har använt en ny LCR mätare som jag samlade in värdena med nyligen. Det verkar som tonhuvudena på denna maskin är "heta" eftertraktade och svåra att ersätta. Speciellt avspelningshuvudena som är av hög impedance.

OK, här är värdena:

De 3 inspelningshuvudena
*******************************
Resistans: DC=448 ohm, 120Hz=1090 ohm. 1Khz=16,7 Kohm
Induktans: 120Hz=719mH, 1Khz=636mH, Q=3,9 D=0,256 (vid 1Khz)
Kapacitans: 1Khz=38,47 nF

De 2 avspelningshuvudena
*******************************
Resistans: DC=1019 ohm, 120Hz=3,73 Kohm, 1Khz=43Kohm
Induktans: 120Hz=2,26H, 1Khz=1,81H, Q=3,46 D=0,288 (vid 1Khz)
Kapacitans: 1Khz=12,68 nF

Q = Kvalitetsfaktor på spolen
D = Förlustfaktor på spolen
(Be mig inte förklara mer om dessa värden på djupet, på denna hemsida :-)

Jag kan berätta något roligt angående ekot och manualen. En nära kollega på min avdelning på jobbet har liksom mig varit radio och Tv tekniker innan han började inom industrin som instrumenttekniker på en kemisk fabrik.

Han är äldre än mig och berättade att han hade reparerat ett eko eller en förstärkare för en av medlemmarna i det kända bandet "The Spotnics" på 60 -talet. Han är en person som sparar på alla gamla saker och sade att han skulle titta runt lite hemma om han kunde hitta något schema. Jag snackade ju med honom varje dag om mitt och Gregs eko ....

Några dagar efter jag fått schemat från Greg bad min kollega mig sätta mig ner stadigt på en stol ... Han hade hittat en orginalmanual i en av sina pärmar ! Det var en nyare utgåva än min men jag kunde inte hitta något som var ändrat i schemat, endast en notering "Trimmer 1 18-4-63" och en signatur.
Omslaget är svartvitt med gul ram. Han tvekade att ge bort det till mig eller ens sälja det men jag fick mig kopierat schemat lite större på en kopieringsmaskin. Jag hade nog inte heller velat bli av med ett schema jag sparat i 35 år !


 

Ladda ner manualen

Du kan dock ladda hem den fullständiga manualen jag fick från Greg Schlachter. Det är en sida skannad på varje länk, både text, bilder och schemat.
Front manual, s62a, s62b, s62c, s62d, s62e, s62f, s62g, s62h, schema.

Uppdatering feb. 2009 Jag har på senare tid kommit över schema på S65 ekot och även en svensk bruksanvisning. Håll tillgodo och dela med er till alla entusiaster.
Bägge är skannade som PDF filer. Ni behöver Adobe Acrobat reader eller Foxit Reader för att kunna se dem. Även här är schemat lättare att läsa i utskrivet A3 format. Bruksanvisningen är en skannad "avhäftad" A5 manual som blir bra utskriven i A4.

Renovering


Före renoveringen

 

Status var att jag inte provat ekot sedan ett par år tillbaka och att tryckrullen var defekt pga.att den legat emot kapstanaxeln när ekot inte använts.

I dag är det möjligt att hitta detta eko på en och annan hemsida på Internet. På Ebay, Internet auktion i USA, är det möjligt att hitta ett för omkring 500 till 5000 Kr beroende på skick. Nedan ser ni innanmätet och en del rost på de yttre delarna.

Renoveringen är inte mycket att tala om. Jag "motionerade" alla rörsocklar och switchar. Lite rengöring och smörjning här och där. Lite smärgelduk att fixa tryckrullen med. Jag gjorde ett sliparrangemang med tryckrullen monterad på en borrrmaskin för nerslipning.
Jag startade ekot försiktigt med vridtransformator sedan var det klart. Allting gick bra och ekot fungerar som det skall. Jag har inte bytt ut några andra komponenter.
En sak till, jag har hittat tre nya stora rattar till fronten som passar bra. En av de gamla var ju sönder och de andra saknade sina gula mässingsbrickor.
Jag är väldigt nöjd med ekot nu och det har åstadkommit något mer. Jag har börjat spela lite mer på gitarren som jag sällan tog i innan den här ekohistorien satte igång.

Hösten 2007 bjöd på nya erfarenheter. Jag fick en ny kund som har två stycken ekon fast modell S65. Jag har nu grundligt gått igenom bägge två, justerat och renoverat det som behövdes. Han jobbar med musik, är väldigt entusiastisk över dessa rariteter och spelar numera nästan dagligen med sina två renoverade ekon.
Som vanligt skriver många till mig från hela värden om detta eko. Det är skoj att det finns så många fungerande kvar. Det tyder på bra kvalitet. Hur många av dagens prylar finns kvar om drygt 40 år?

  

Dynacord echocord top
Före renoveringen

  
Efter rengöring och renovering.

 

 

Senaste artiklarna...

Behringer VT250FX 2x50W gitarrkombo

 

 

Kan en billig transistorförstärkarkombo vara nåt att ha?

Detta är nu min egna träningsförstärkare som är tänkt att stå i en träningslokal, förnärvarande ett dubbelgarage inte långt från hemmaplan. På så sätt slipper jag släpa min "husmaskin", min gamla kära Guyatone FLIP MK200, mellan träningen och verkstan i källaren. Dessutom har min gamla förstärkare och dess högtalare fått tjäna som testreferens åt BinaTech's kunder när deras förstärkare skall repareras eller moddas.

Hur kan jag ge mig på att köpa en transistorförstärkare när det är rörförstärkare jag i första hand jobbar med och brinner för? Jo, priset och möjligheterna med denna förstärkare var så lockande att det bara var att chansa och slå till. Eftersom jag har tänkt använda effekter från min egna effektpedallåda så är effekterna på denna nyinköpta förstärkare inte så viktiga. De visade sig dock vara riktigt bra. Även den separata reverben låter riktigt bra. Det är två stycken 24 bitars processorer för effekter. Reverben ligger på en egen och det är bra.

Jag har skrivit en recension på engelska åt Harmony Central där ni kan läsa om mina omdömen i detalj. Jag tar därför inte upp alla detaljer här. Nedan ser ni ett par bilder och min test av uteffekt från slutstegen. Jag hade skruvat isär förstärkaren redan innan första timmen gått från det jag packat upp den. Fattas bara annat från en förstärkarreparatör och moddare, eller hur?

 

Läs mer...

Att bygga och customisera en effektpedal från Moodysound


Moody Sounds är en bra början ..

Förord

Företaget Binatech, eller enmansbandet Ove Tegnér, om ni så vill, fick en nytändning på Fuzz gitarmässa i Göteborg i maj 2011. Jag inser att ingen kan försörja sig på smågodis men man kan ju bjuda på det, eller hur? Vad jag menar är att det finns många entreprenörer och ett stort utbud men med små summor pengar i förtjänst. Jag kan bara berömma de småföretagare som verkligen satsar på hobbyfolket och de som kanske inte försörjer sig professionellt på sin musik men ändå besöker en sån här mässa. Tyvärr var där för få såna småföretag på gitarrmässan. Jag bjuder härmed på lite smågodis, eller snarare en artikel på en modd av en färdig produkt jag köpt från ett av dem, det lilla seriösa företaget Moody Sounds som hade ett bord på gitarrmässan. 

Läs mer...